Berapa lamakah hubungan seks anda boleh bertahan?

Jika anda tidak mahu berkongsi, inilah apa yang diberikan oleh statistik. Sesi hubungan seks secara puratanya adalah 5-7 minit, tetapi 50% daripada lelaki hanya boleh bertahan kurang daripada 2 minit.

Dan jika ditanya secara rahsia, kaum lelaki akan mengakuinya. Balasan yang paling popular kepada satu undian dalam reddit mengenai “berapa lamakah hubungan seks biasanya bertahan” ialah 1-2 minit.

Itulah masalah utama.

Tempoh hubungan seks ideal yang dilaporkan adalah di antara 10 dan 25 minit, dan 80% lelaki mengalami beberapa masalah ejakulasi pramatang lalu tidak dapat mencapai tempoh tersebut.

Kedua-dua lelaki dan wanita mahukan seks yang boleh kekal lebih lama, tetapi lelaki tidak mempunyai stamina seksual untuk mencapai objektif tersebut.

Saya mempunyai masalah yang sama. Saya telah cuba SEGALA-GALANYA untuk memperbaikinya. Akhirnya, saya tahu apa yang berkesan, tetapi untuk mengetahuinya adalah kerja yang teramat sukar. Nasihat yang boleh diambil dalam Internet sangat mengerikan, dan saya mengesyaki bahawa sebahagian besarnya ditulis oleh orang-orang yang tidak pernah mengalami masalah itu.

Dan ia membawa kita di sini. Saya sudah minum arak secukupnya supaya dapat bercakap tentang seks di Internet. Saya akan menerangkan dengan banyak, jadi bersiaplah untuk mengambil nota.

Saya akan mulakan dengan langkah pertama: menangani faktor psikologi di sebalik bertahan lebih lama.

Langkah kedua adalah latihan yang boleh anda lakukan untuk mula bertahan lebih lama.

Akhirnya, langkah ketiga adalah apa yang perlu dilakukan semasa hubungan seks untuk pastikan anda boleh bertahan lebih lama.

Dan untuk membantu anda dalam proses ini, pastikan anda memuat turun aplikasi,Stamena, yang akan membantu melatih anda untuk bertahan lebih lama.

Langkah 1: Kurangkan Kebimbangan Seksual Anda

Sekiranya anda ingin lakukan seks tetapi memikirkan bahawa anda tidak akan bertahan lama, itulah yang akan berlaku. Memikirkan sebarang jenis kebimbangan tentang kemampuan seksual anda akan membuatkan anda pancut dengan lebih cepat daripada yang anda mahu.

Dan jika anda memikirkannya secara biologi, ia masuk akal. Ketidakyakinan ini membuatkan anda berasa cemas. Badan anda boleh tahu jika anda berasa cemas. Kebimbangan ini mencadangkan bahawa ini bukanlah persekitaran yang sangat selamat untuk anda bertelanjang sambil menutup mata dan tidak bersedia untuk mempertahankan diri terhadap kebimbangan ini.

Jadi, apakah yang badan anda akan lakukan apabila anda berasa bimbang semasa seks? Ia mengurangkan jumlah masa semasa anda berada dalam keadaan yang lemah itu dengan membuatkan anda sama ada mengalami ejakulasi pramatang atau disfungsi erektil.

Satu-satunya rawatan adalah untuk melihat hubungan seks dengan pandangan yang yakin dan positif tentang bagaimana anda akan beraksi.

Cara terbaik untuk melakukannya? Bercakaplah dengan pasangan anda mengenainya.

Jika anda membangkitkan kebimbangan anda tentang berapa lama anda boleh bertahan dan bahawa anda ingin si dia membantu anda bersama-sama, si dia tidak akan merendah-rendahkan anda. Sebaliknya, pasangan anda akan lebih memuji anda kerana mahu memperbaiki kehidupan seks anda bersama-sama dengannya, dan juga inginkan dia membantu anda melakukannya.

Ia bukan sesuatu yang membuatkan anda berasa malu, dan anda akan mneyedari bahawa bersikap terbuka tentang hal itu akan menyelesaikan separuh daripada masalah anda dengan sendirinya.

Tiada pasangan? Jangan risau. Anda boleh melakukan latihan ini dengan mudahnya tanpa pasangan.

Langkah 2: Latihan Harian untuk Bertahan Lebih Lama

Terdapat hanya dua perkara yang perlu anda lakukan secara tetap bagi mengawal ejakulasi pramatang: latihan kegel dan amalan melancap.

Latihan 1: Latihan Kegel and Kegel Terbalik (kurang daripada 10 min/sehari)

Jika anda tidak melakukan perkara lain dalam artikel ini, lakukan ini.

Cara terbaik untuk meningkatkan kawalan ejakulasi anda adalah dengan menguatkan otot yang mengawal ejakulasi. Masuk akal, bukan? Anda melakukan perkara ini melalui senaman kegel, dan kegel terbalik, yang melatih otot lantai pelvik anda untuk membantu anda mendapat kawalan apabila anda ejakulasi.

Sekiranya anda tidak pernah mendengar tentang kegel sebelum ini, saya telah menulis artikel lebih mendalam mengenai latihan kegel untuk lelaki, dan kegel terbalik, untuk membantu anda. Tetapi anda boleh melakukan versi pendeknya di bawah ini jika anda sudah biasa dengannya.

Berikut adalah apa yang saya mahu anda lakukan:

 1.  Berbogel (saya sudah beritahu anda ini akan jadi menyeronokkan).
 2.  Letakkan satu atau dua jari pada kulit di celah kaki anda di belakang testis, tetapi sebelum sampai ke bahagian dubur anda.
 3.  Sekarang bayangkan anda cuba menghentikan diri anda daripada membuang air kecil. Tegangkan otot itu. (Otot inilah juga yang anda akan tegangkan untuk membuatkan zakar anda “menari” apabila ia keras. Jangan berikan saya pandangan itu, saya tahu anda telah melakukannya).
 4.  Anda mungkin akan merasakan sedikit gerakan di mana anda meletakkan jari anda, dan anda juga mungkin akan merasakan pergerakan di dalam zakar dan testis anda.
 5.  Jangan tegangkan punggung anda seperti anda cuba mempamerkan otot gluteus anda, jangan bengkokkan kaki anda, dan jangan tegangkan abdomen anda. Tumpukan hanya pada menegangkan otot tersebut.
 6.  Jika anda benar-benar menghadapi masalah mencarinya, minumlah air dengan banyak, buang air kecil, dan cuba hentikan diri anda. Itulah ototnya.
Read next:  Bagaimana cara membuat penis lebih besar dan lebih tebal

Inilah yang dipanggil sebagai otot Pubococcygeus, otot PC, atau lantai pelvik, dan selain daripada mengawal aliran air kencing, ia juga mengawal ejakulasi anda.

Menguatkannya boleh membuat anda bertahan lebih lama, dan akhirnya juga membolehkan anda menghentikan diri anda daripada mencapai “titik tidak kembali” dan dengan cepatnya menghalang diri anda daripada hampir-hampir orgasme.

Untuk melatihnya, kita akan mengikat pemberat kecil pada zakar anda, kemudian anda perlu menjadi keras dan menggerakannya bagi mengangkat pemberat.

Okey, bergurau saja, ia lebih mudah sedikit daripada itu.

Apa yang perlu anda lakukan untuk melatih lantai pelvik anda adalah “latihan kegel” yang melibatkan peregangannya berulang kali, dan “latihan kegel terbalik” yang melibatkan menolaknya berulang kali.

Tetapi, seperti mana-mana otot, anda tidak boleh melakukan perkara yang sama berulang kali dan mengharapkan ia akan menjadi lebih kuat. Anda perlu terus meningkatkan kesukarannya.

Cara terbaik untuk melakukan ini adalah dengan menggunakan aplikasi “Stamena” yang memberikan anda arahan khusus tentang berapa lama untuk mencengkam dan menolak, dan kelajuan yang berbeza untuk melakukannya. Jika anda menggunakan Android, anda boleh menggunakan Kegel Trainer.

Lebih banyak anda melakukannya, “tahap” anda akan naik di dalam aplikasi itu dan mula memegang dan menekan untuk lebih lama dan lebih banyak pengulangan. Anda akan mula melihat peningkatan yang serius dalam hayat seks anda pada kira-kira tahap 8+.

Saya jangkakan ini akan mempunyai kadar pertukaran yang sangat tinggi dalam Tinder.

Saya telah menetapkan peringatan dalam aplikasi tersebut untuk “ping” saya 3 kali sehari bagi memastikan saya tidak lupa. Anda tidak perlu melakukannya dengan kerap, sekali sehari adalah baik, tetapi melakukannya 2 hingga 3 kali sehari akan membawa anda mencapai matlamatnya dengan lebih cepat.

Sebaik sahaja anda sampai ke tahap 20+, anda boleh mengurangkannya dan hanya melakukannya untuk penyelenggaraan. Tetapi seperti mana-mana otot, apabila anda berhenti menggunakannya, anda akan menjadi lemah. Jadi teruskan berlatih

Latihan 2: Melancap & Kawalan (“Edging”) (10-30 min / sehari)

Jika anda mahu bertahan lebih lama, anda perlu mula melancap secara berbeza.

Ramai lelaki yang mempunyai masalah untuk bertahan lama telah mendapat tabiat buruk daripada cara mereka melancap.

Sekiranya anda biasa memikirkan perkara lucah dalam fikiran anda, teruskan “belasah” zakar anda sepenuhnya dan selesaikannya dalam satu atau dua minit dan ya, anda tidak akan mempunyai tenaga yang sangat banyak apabila melakukan seks yang sebenar.

Inilah peraturan baru anda untuk melancap: tiada yang kurang daripada 10 minit. Saya tidak peduli jika anda perlu menghabiskan 8 minit hanya dengan memandangnya, anda tidak boleh membiarkan diri anda pancut dalam masa kurang daripada 10 minit. Apabila itu sudah menjadi selesa, naikkannya kepada 15, kemudian 20.

Inilah yang perlu anda lakukan selama 10 minit itu.

Apabila seorang lelaki tidak dapat bertahan lama di tempat tidur, itu kerana “graf keseronokannya” kelihatan seperti ini:

Peningkatan yang cepat terus kepada pancutan. Untuk bertahan lebih lama, anda perlu melatih diri anda untuk menjadikan “graf keseronokan” anda kelihatan seperti ini:

Ini dilakukan melalui “edging”, yang anda akan lakukan semasa melakukan hubungan seks kemudian nanti, tetapi ia juga perlu dimasukkan ke dalam sesi melancap anda.

Beginilah cara ia dilakukan:

 1.  Mulalah melancap, dan jadikan diri anda 7 daripada 10 pada skala keghairahan. (Anda hanya perlu membuat keputusan secara subjektif tentang apakah ini untuk anda, dan ia akan lebih mudah dikenal pasti dengan berlatih).
 2.  Berhenti, dan biarkan diri anda turun ke tahap 5.
 3.  Sekarang lakukan sehingga 8, dan berhenti sekali lagi dan biarkan diri anda turun ke tahap 6
 4.  Naik sehingga 9, turun ke 7
 5.  Naik sehingga 9.5, turun ke 7 lagi. 9.5 adalah hampir kepada “titik tidak kembali” di mana anda tahu tiada apa yang boleh anda lakukan lagi.
 6.  Ulangi kitaran 9.5 hingga 7 berulang kali sehinggakan anda sudah melewati masa 10 minit itu. Kemudian anda boleh membebaskan diri anda, dan anda akan melihat bahawa ini juga akan menjadikan orgasme anda LEBIH kuat.
Read next:  Bagaimana cara membuat seks tak terlupakan

Ketika anda menjadi semakin terangsang, ingat teknik STAB untuk memperlahankan diri anda:

 • “Squeeze”: Tegangkan otot PC anda dengan KUAT seperti anda sedang melakukan latihan kegel yang kuat. Tahan selama sekurang-kurangnya 10 saat, tetapi semakin lama anda dapat bertahan, zakar anda akan turun lebih banyak. (Anda juga mungkin akan berjaya jika melakukan sesi menahan 5 saat yang lebih pendek, atau beberapa sesi menahan 1 saat yang cepat).
 •  “Think”: Fikirkan tentang sesuatu yang lain.
 •  “Avoid”: Tukar cara anda mengusap (elakkan bahagian kepala zakar) dan bukannya berhenti terus.
 •  “Breathe”: Tarik nafas dengan mendalam melalui diafragma (dengan perut anda).

Sebaik-baiknya, anda perlu menggabungkan kesemuanya untuk mendapatkan kawalan yang lebih baik ke atas ejakulasi anda, tetapi mulakan dengan satu dan kemudian tambahkan yang lain sehingga teknik tersebut menjadi kebiasaan untuk anda.

Luangkan masa 20 minit semalam untuk mengamalkan aktiviti ini. Lagi lama lagi bagus.

Sekiranya anda lebih suka melakukan ini dengan pasangan anda, beritahu si dia tentang apa yang anda sedang lakukan, dan minta dia membantu anda sama ada dengan rangsangan manual/mulut atau dengan melakukan seks perlahan dengan lebih banyak berhenti dan bermula.Ia akan menjadi begitu menggoda untuk hanya membiarkan diri anda “bebas” apabila anda mencapai puncak 9.5 itu, tetapi percayalah, latihan seperti ini adalah lebih berbaloi.

Selain itu, ia sangat menyeronokkan.

Langkah 3: Teknik untuk Tahan Lebih Lama Semasa Seks

Jika anda telah melakukan latihan anda, maka anda akan boleh bertahan lebih lama di ranjang.

Tetapi kita masih boleh menambah sedikit lagi. Empat strategi berikut ini akan meningkatkan daya tahan anda dengan ketaranya, hanya dengan mengambil prinsip yang sama yang kita telah gunakan semasa melancap, kemudian ke bilik tidur.

Turutan Cumbuan (“Foreplay”) Strategik

Cumbuan kerap kali akan masuk dalam turutan ini, kerana wanita biasanya mengharapkan lelaki untuk memulakan tahap seks yang seterusnya:

Mencium / menyentuh -> Cunnilingus -> Felatio -> Seks

Namun begitu, terdapat masalah yang jelas: anda akan pergi terus daripada rangsangan oral yang kuat kepada seks.

Itu tidak bagus. Anda ingin masuk ke dalam seks pada tahap 4 atau 5, bukan pada 8.

Inilah yang anda perlu lakukan. Anda sudahpun bercakap dengan pasangan anda tentang ingin bertahan lebih lama (kecuali jika anda telah melangkau ke sini, malulah anda kalau begitu), jadi katakan pada si dia bahawa adalah lebih baik jika anda dapat buatkan dia orgasme sekali secara manual (untuk lebih menghangatkan si dia), kemudian dia akan turun ke bawah untuk melakukannya pada anda, kemudian anda juga akan melakukan perkara yang sama pada si dia.

Mencium / menyentuh -> Buatkan dia orgasme sekali secara manual -> Fellatio -> Cunnilingus -> Seks

Apabila anda sedang menerima melalui mulut, selepas anda mencapai 9.5 beberapa kali (teknik “edging” yang sama seperti sebelum ini, hanya kali ini anda akan menjerit “berhenti” pada kemuncaknya), bergilir-gilir supaya anda boleh bertenang ketika anda turun ke bawah dia dan berikannya kenikmatan beberapa kali.

Beritahu juga si dia untuk menolak otot PC anda (menggunakan dua atau tiga jari atau penumbuk juga berkesan dengan baik) semasa dia di bawah anda. Ia menjadikan anda bertahan lebih lama dan berasa hebat, tetapi sukar untuk dilakukan semasa seks yang sebenar.

Kemudian, apabila anda telah sampai ke kemuncak banyak kali, mendapatkan tempoh bertenang dengan rangsangan yang minimum semasa anda turun ke bawah si dia akan meningkatkan tempoh berapa lama anda boleh bertahan dengan ketaranya.

Sebagai alternatif, bergantung kepada berapa lama tempoh refraktori anda, anda boleh sampai ke kemuncak apabila si dia turun ke bawah anda kemudian pulih semula untuk pusingan kedua (yang akan bertahan lebih lama) sambil turun ke bawahnya. Bergantung pada anda.

Gunakan Posisi Seks Semasa “Edging”

“Edging” semasa sesi cumbuan adalah mudah, tetapi semasa seks ia sedikit berbeza. Anda semestinya tidak mahu berterusan berhenti dan mula menujah kerana itu akan menjengkelkan pasangan anda, dan ia akan memberi anda kebimbangan prestasi akibat terlalu risau tentang pancut terlalu cepat.

Read next:  Fungsi ereksi lemah: apa penyebabnya, apa yang harus dilakukan, dan bagaimana cara mengobati kondisi ini

Sebaliknya, anda boleh “pinggirkan” diri anda semasa hubungan seks dengan menukar posisi anda.

Sesetengah posisi akan menaikkan anda ke tahap berahi dengan lebih cepat. Yang lain pula mungkin kurang. Ia adalah gabungan:

 1.  Geseran (lebih banyak = lebih cepat)
 2.  Arah pergerakan (tujahan = lebih cepat, ke belakang dan ke depan = lebih perlahan)
 3.  Kawalan (anda bergerak = lebih cepat, si dia bergerak = lebih perlahan)
 4.  Posisi anda (berdiri = paling lambat, menyokong dengan lengan anda (contohnya gaya “Missionary”) = terpantas)

Suatu posisi dengan kakinya lebih tertutup (lebih banyak geseran) dan ditambah pula dengan anda melakukan tujahan ketika berbaring (contohnya gaya “Missionary”) akan menjadi rangsangan yang tinggi dan menjadikannya anda klimaks dengan lebih cepat.

Tetapi posisi dengan kakinya terkangkang dan anda berdiri atau berlutut akan memberi kurang rangsangan. Hal yang sama jika si dia berada di atas anda sambil bergerak ke belakang dan ke depan berbanding ke atas dan ke bawah.

(Jika anda tidak pasti apa yang saya maksudkan dengan “ke belakang dan ke depan” (berbanding “menujah”), maka… inilah satu-satunya cara bagi menerangkannya (NSFW).)

Anda perlu mencari posisi “stim rendah” dan “stim tinggi” anda sendiri. Dapatkan posisi stim tinggi apabila anda berada pada tahap 5 atau 6, kemudian bertukar kepada posisi stim rendah apabila anda berada pada tahap 8 atau 9 untuk menjadikannya turun kembali.

Dan semasa anda bertukar, ambil beberapa saat untuk menekan otot PC anda!

Bernafas Perlahan daripada Diafragma Anda

Cara anda bernafas juga memberi kesan kepada seberapa cepat anda ejakulasi.

Anda telah mendengar tentang bagaimana anda boleh menipu diri anda sendiri untuk menjadi lebih gembira dengan membuatkan anda tersenyum sendiri, bukan? Sebenarnya, anda juga boleh membuatkan diri anda berasa lebih atau kurang terangsang dengan menukar pernafasan anda.

Jika anda ingin menjadi kurang terangsang dan berasa kurang bimbang, perlahankan pernafasan anda dan pastikan anda menarik nafas dengan mendalam melalui diafragma anda. Bernafas dengan cepat yang melibatkan bahu dan dada adalah apa yang anda lakukan apabila anda ingin pancut, jadi jika anda melakukan itu, badan anda fikirkan yang anda sudah hampir.

Bernafas seperti anda baik-baik saja dan segalanya akan menjadi baik.

Ramasan Kedua Terakhir Apabila Anda Sudah Hampir

Tiga tip yang pertama itu akan membantu anda kekal dalam lingkungan tahap 5-9. Tetapi apa yang akan berlaku apabila anda mencapai 9.9 dan anda fikir tidak ada cara lain untuk menghalang diri anda daripada pancut?

Inilah tujuannya kenapa anda melatih otot PC tersebut.

Dengan menganggap bahawa anda telah melatihnya dengan cukup kuat, semua yang anda perlu lakukan untuk membawa diri anda kembali daripada “titik tidak kembali” itu adalah dengan berhenti menujah dan mencengkam KUAT seperti menahan kegel dengan lama (atau dengan kombinasi yang lebih pendek jika anda mendapati bahawa itu berkesan dengan lebih baik untuk anda).

Semakin lama anda meramas, semakin banyak anda akan turun. Dengan latihan, anda boleh membawa diri anda daripada 9.9 ke 6 atau 7 dalam beberapa saat, dan menambah ~ 5 minit lagi kepada seks anda.

Namun, ada satu masalah. Ia berkesan dengan lebih baik apabila anda sudah hampir pancut apabila anda melakukannya, jadi anda akan mengalami beberapa kesilapan. Tetapi dengan berlatih, anda akan mula menyedari bilakah masa yang tepat untuk meramas, dan anda akan menjadi lebih baik lagi dalam menarik diri anda daripada sampai ke kemuncak”.

Dan bagaimana pula dengan teknik meramas yang lain? Di mana anda menggenggam kepala atau batang zakar anda dan meramasnya untuk menyekat aliran darah dan menurunkan diri anda? Anda boleh menggunakannya juga, tetapi ia mewujudkan lebih gangguan dan sukar untuk mengatakan bahawa ia adalah baik untuk anda. Cubalah cengkaman kegel itu terlebih dahulu.

Seterusnya…

Itu sahaja. Satu perubahan psikologi, dua latihan untuk mengekalkan anda dalam keadaan seksual yang baik, tiga teknik untuk menguruskan seberapa cepat anda panaskan badan, dan meramas kedua terakhir untuk membawa anda kembali. Itulah saja yang anda perlukan untuk mengawal ejakulasi pramatang dan menikmati seks yang hebat.

Ia hanyalah mengenai pelaksanaannya. Lakukan latihan itu, bersikap terbuka dengan pasangan anda tentang apa yang sedang anda lakukan, dan anda akan melihat hasilnya kurang daripada sebulan.

Akhir sekali, ini adalah artikel pertama dalam satu siri. Artikel seterusnya adalah tentang bagaimana untuk memperoleh berbilang orgasme tanpa ejakulasi sebagai seorang lelaki, berseronoklah dengan itu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *